Még 22 napunk van Szilveszterig felkészíteni kutyádat, ezért hozok néhány tippet, amiről valóban tapasztalat alapján tudom mondani, hogy hatékony! 🙂 Érdemes ezeket a lépéseket akkor is megcsinálni, ha még nem érzékeny kutyád, mert ez sajnos bármikor kialakulhat. Mivel most sokan otthon maradnak, feltehetően több zajra számíthatunk.

Hetekkel előtte:

Zajhoz szoktatás. A legjobb videó a Calmsounds Fireworks több, mint egy órás felvétele, amit Youtuberól is elérsz, mert ez nem csak a pukkanásokat, de a sokkal ijesztőbb sípoló hangokat is tartalmazza. A lehető legkisebb hangerővel kezd, és csak néhány perccel. Közben kapjon finom falatokat, játssz vele, tegyetek úgy, mintha mi sem történne. Fokozatosan naponta emelheted a hangerőt, de, ha úgy érzed túl sok, nyugodtan vegyél vissza újra. Figyelj rá, hogy ne terheld túl az idegrendszerét! Ez egyébként neked is segíteni fog, hogy kevésbé legyél ideges az nap éjszaka.

Bizalom tréning: keress olyan helyzeteket (magasság, instabil talaj, mélység, sötétség), ahol Te nyújtod neki a biztonságot. Minél több ilyen helyzetet él meg veled együtt, annál nagyobb lesz a bizalma feléd!

Fókusz tréning: Szemkontaktus gyakorlása különböző körülmények között. Minél nagyobb az inger, annál magabiztosabban keresi később is veled a kontaktot! Ilyenkor azt tanítjuk a kutyának, hogy bármilyen félelem éri, rajtunk keresztül biztonságba kerülhet.

Napokkal előtte: Állatorvosoddal egyeztetve nyugodtan használhatsz természetes étrendkiegészítőket. Eddig, amit bizalommal ajánlottam az a Fitocanini Stressz nevű gyógynövény pora, de már a CBD olaj nálunk a no.1. Bár elvileg ennek is napok kellenek a feltöltődéshez, nálunk az nap is hatott egy viharos éjszakán. Ezek nem szedálják le az állatot, csak nyugtatják az idegrendszert. Mivel a tűzijátékokat már hamarabb is lehet kapni, már ilyenkor se engedném póráz nélkül sétálni, legalább hosszú pórázt mindenképpen használj. Súlyos félelem vagy epilepszia lehetőségénél szintén állatorvosoddal konzultálj erősebb nyugtató használatával kapcsolatban.

Egy nappal előtte: Készítsd fel a lakást, legyen egy boksz, ketrec letakarva, amiben nyugodtan elbújhat. Már egy nappal előtte is fáraszd le alaposan, hosszú séták, túrák, új dolgok tanulása, labda, játék kerestetés.

Aznap: Séta szigorúan pórázon. A napi adag kajáját kézből adnám, így bármikor van alkalmad valamire rájutalmazni és jobban rád fog fókuszálni. Ha zajt észlel maradj nyugodt, mintha mi sem történt volna. Ne kezd el nyugtatgatni, de játszhatsz vele vagy kaphat finom falatokat!

Ha melléd fekszik, hozzád bújik, bátran simogasd meg, de figyelj rá, hogy ez inkább nyugtató, lassú, határozott mozdulat legyen. A félelmet ezzel nem tudod benne megerősíteni, ellenben az érintés stresszcsökkentő hatású.

Ha kerti kutyád van, mindenképpen engedd be. Sajnos számtalan kutya szökik meg ilyenkor ijedtében, aminek súlyos baleset is lehet a vége!

Vigyázz rá, hogy boldogan várjátok együtt az Újévet! 🙂