Infinity Dog Training System – IDTS

“Ha csak módszereket tanulsz meg, a módszereknek a foglya leszel, míg ha elveket sajátítasz el, akkor saját magad gondolhatod ki a módszereidet.” – Ralph Waldo Emerson

Amióta tudatosan foglalkozom a kutyák tanításával és nevelésével, számos hazai és külföldi módszerrel találkoztam. Voltak köztük nagyon jók és volt, amit elítélek, pedig sok mindenre nyitott vagyok. De egyet megfogadtam: soha nem leszek a módszerek rabja. Voltam, dolgoztam ilyen területen, nem jó, akadályozza a fejlődést, fejlesztést, tényleg egy cellába zár.

Minden kutya más és más, ahogy minden ember is, így el tudjuk képzelni, hogy mennyi esély van két ugyanolyan kutya-gazdi párost találni. Szerintem a lottó ötösre nagyobb. 

Így nem is lehet mindenkire sablont húzni, főleg mivel a kutyaoktatás folyamatosan fejlődik, változik, ahogy a kutyák is változnak nem csak időben, hanem térben is. Teljesen más lesz egy belvárosi, mint egy vidéki kutya képzése.

Ezért úgy döntöttem, hogy elvek lesznek, amihez ragaszkodom, a fejlesztés pedig már-már drogként hat rám. Ha meglátok egy ötletes videót, elmegyek egy képzésre, olvasok egy jó könyvet, rögtön azon gondolkozom, hogy tudnám bevonni a képzésbe. 

Ezért Magyarországon először, elkészítettünk egy rendszert, mely számos módszert és technikát foglal magában, ez pedig az Infinity Dog Training System.

Egy képzés, ami magában foglalja a folyamatos, végtelen fejlődést és az elveket.

Nézzük, mik ezek: 

TANÍTÁS - Minden nevelési kérdéshez tanításon át vezet az út. A legfontosabb elv, hogy nem erő- és dominancia-fitogtatásból kezdjük el megoldani a problémákat, hanem megmutatjuk a kutyának, hogy mit várunk el tőle és tudatos tanításon és gyakorláson keresztül érjük el, hogy így is maradjon a mindennapokban.

POZITÍV MEGERŐSÍTÉS - A tanítást nem erőszakos, mechanikus módszereken keresztül visszük véghez, hanem a megfelelő technikák alkalmazásával vezetjük rá a kutyát a helyes megoldásra. Ehhez feltétlenül szükséges a motiváció megtalálása és kialakítása.

IDEGRENDSZER ÉS SZEMÉLYISÉG - Nem az a cél, hogy elnyomjuk a kutyát, hanem, hogy az idegrendszer stabilitásának figyelembevételével kihozzuk a személyiségéből a legjobbat, amivel együtt is tudunk működni. 

HATÁROK - Nem csak a kutyával szemben van rá szükségünk, de magunkkal és a környezetünkkel szemben is. Amíg ezeket nem teremtettük meg tudatosan, nem fogunk tudni következetesen képezni és nevelni sem. 

ÖNISMERET - A kutya a legjobb terapeuta. Szavak nélkül fog Téged megerősíteni vagy épp figyelmeztetni valamire önmagaddal szemben. Ha erre nyitott vagy, rendkívül sokat tudsz fejlődni, de sosem hibáztathatod a kutyát. Ő csak azt mutatja, ahogy Te reagálsz, vagy ahogyan kellene.

EGÉSZSÉG - Ép testben ép lélek, ez igaz a kutyára is. Ha nem jelentkezik probléma, akkor is rendszeres orvosi felügyelet szükséges, mert így tudod időben felismerni a bajt, arról nem is beszélve, hogy a váratlan viselkedés változás hátterében is gyakran áll valamilyen fájdalom. 

ÖSZTÖNÖK - Igen, a kutyáé és a tied is. A civilizáció elnyomja bennünk azt az ösztönös gyermeki ént, ami a kutyákban még ott van, Ha ezt engeded kibontakozni magadban, a kutyád is sokkal nyitottabb lesz feléd. 

WIN-WIN - Ne csak a kutya felé irányuló elvárásokra építs, teremts neki lehetőséget arra is, hogy Ő tudjon irányítani, tombolni, energiákat kiengedni. Ez nem az egók állandó harca, hanem egy szimbiózis a kutyád és közötted. 

KOMMUNIKÁCIÓ – A legtöbb emberi kapcsolat a kommunikáció hiánya miatt megy tönkre, a legtöbb kutya pedig szintén ennek a hiányától szenved. Mondd ki, írd vagy rajzold le, fejezd ki bárhogy, hogy a másik értse, legyen az kutya, macska, ember, medve vagy kisegér. Minél hamarabb és minél többet! Furcsa lesz neked és környezetednek is, mert nem ehhez vannak hozzászokva, de hidd el, hogy működni fog. Örülsz a kutyádnak? Örülj hangosan! 

TÜRELEM – Önmagaddal és a kutyáddal szemben is. Nem lehet siettetni semmit, mert az a munka kárára fog menni és nem lesz meg a várt siker.

SYSTEM - Gondolkodj rendszerben és használd a helyzethez legmegfelelőbb módszert, technikát! 

Ez a lista is biztos, hogy az évek során bővül fog, mert változtatni nem szégyen, hanem fejlődés! Ezt a rendszert minden nálunk dolgozó tréner elsajátította és képviseli, ezáltal tudjuk biztosítani számotokra a legmagasabb minőségű képzést.